Pestijohtajien treffien antia

JyPan pestijohtajien treffit järjestettiin viime viikolla. Paikalla oli vähän väkeä, mutta siitäkin huolimatta päällimmäiseksi tunteeksi treffeiltä jäi valtava kiitollisuus vertaisista sekä inspiroiva ja energinen tunne oman lippukunnan asioiden eteenpäin viemisestä. Partiossa mielestäni erityisen hienoa on se, että jokaisella on jotain opittavaa, asioita tehdään yhdessä ja vuorovaikutus on aina vastavuoroista ja toisia kunnioittavaa, oli pestisi tai kokemuksesi mikä tahansa. Tämä oli mielestäni vahvasti havaittavissa myös treffeillä, joilla osallistujat hyvin erilaisista tilanteista sekä lippukunnista kävi yhdessä keskustelua, esitteli omia ideoitaan, pohti yhdessä erilaisia toimintamalleja sekä poti ääneen myös pestin hankaluutta.

Liian usein me partiossa unohdamme hyödyntää tätä vertaisten voimaa. Suomessa on satoja lippukuntia ja jopa Jyväskylässä jo 18. On siis hyvin mahdollista, että useampi lippukunta on aivan samojen pulmien, onnistumisten tai muutoksen äärellä. Uskon, että olisikin meille valtava voimavara osata hyödyntää toisiamme paremmin niin, että kaikkien ei tarvitsisis keksiä sitä kuuluisaa pyörää uudelleen tai käydä läpi samoja haasteita, jos joku on jo keksinyt siihen ratkaisun! Vertaistuen, mentoroinnin, valmentajien tai lippukuntatuen hyödyntäminen on viisautta, sillä omien ajatusten ja kysymysten jakaminen muille voi antaa valtavasti lisää sekä säästää myös suurelta määrältä työtä. Joskus myös asioiden pohtiminen ulkopuolisten kanssa voi antaa juuri sitä näkemystä, mitä omassa lippukunnassa ei saa.

Itse lähdin ainakin viime viikon treffeiltä monta ideaa ja muistiinpanoa rikkaampana ja aion ehdottomasti ja hyvin röyhkeästi laittaa muiden lippukuntien onnistuneet mallit myös omassa lippukunnassa käyttöön! Ajattelin kuitenkin, että mikäli treffit jäivät välistä, jaan treffeiltä nousseita ajatuksia myös muiden käyttöön!

Pestijohtajien treffeiltä nousseita ajatuksia:

 • Pestiin liittyvät asiat
  • Hyvä pestikeskustelu on avainasemassa hyvään pestiin, sillä hyvällä pestikeskustelulla voit motivoida myös pestattavia!
   • KÄYTÄNNÖT VINKKI: käykää lippukunnassa läpi millainen on hyvä pestikeskustelu ja tehkää siitä teidän tarpeiden mukainen.
  • Pestikuvausten tekeminen pestiä varten auttaa pestiin lähtemisessä, sillä uusi ihminen tietää mihin lähtee.
   • KÄYTÄNNÖN VINKKI: kirjatkaa ylös esimerkiksi ryhmänjohtajan pestiin kuuluvat asiat ns. ”perehdytyspaketti”, johon kuuluu esim. materiaalit, velvollisuudet, ohjeet sekä puhelinnumerot ja häntä auttavat henkilöt. Näin uuteen pestiin tulevalla on valmiina muistilista ja tiedossa mitä lippukunta toivoo häneltä.
  • Pesti ei ole pakko
   • Muistakaa, että partio on harrastus eikä työ. Toiminta on tekijöidensä näköinen ja sitä täytyy muokata johtajien voimavarojen mukaan. Yksi peruttu retki on parempi kuin uupuneiden johtajien lauma. Olisiko esimerkiksi viikonloppupartio tai yhdistetyt partioryhmät toimiva ratkaisu johtajapulaan?
 • Kiittäminen ja johtajien jaksaminen
  • Kun johtajilla on hauskaa toiminta on hauskaa. Yhteisöllisyyden vahvistaminen vahvistaa myös lippukuntaidentiteettiä ja lippukunnassa pysymistä
   • Vahvista johtajien yhteenkuuluvuutta ja lippukuntaidentiteettiä johtajien omilla hupikerroilla, joissa ei tarvitse suunnitella retkiä tai kertoja. Kyse ei ole kalliista asioista vaan mukavasta yhdessä olemisesta.
    • KÄYTÄNNÖN VINKIT: lähtekää esimerkiksi pakohuoneeseen, järjestäjää lastenjuhlat tai lautapeli- ilta. Pyytäkää jokaista johtajiston jäsentä opettamaan yksi partion ulkopuolinen taito tai esittelemään omaa harratustaan partion ulkopuolelta.
  • Kiittäminen myös ansiomerkkien ulkopuolella on tärkeää ( tai jopa tärkeämpää)
   • Erilaisten johtajien ”hemmottelujen” tarkoitus on myös kiittää johtajien panoksesta. Energiset johtajat jaksavat myös tehdä partiot ja mahdollistaa sitä muille. Mukava tekeminen näkyy myös ulos päin, joka voi taas houkutella uusia johtajia kun ”Noilla on aina niin mukavaa”.
    • KÄYTÄNNÖT VINKKI:
     • Kiittää voi esimerkiksi em. mukavilla johtajatapahtumilla
     • KuVe:n KIITOS!- pinssistä voisi myös ottaa mallia (Katso KuVe:n fb).
     • Olisiko kiittäminen jokin lipukunnan oma spesiaali ilta kuten Reippaitten poikien Repo- gaala.
     • Entäs perinteiset lappujen kierrättämiset ja mukavien asioiden kirjoittaminen, anonyymin palautteen keräämienn Google forms- lomakkeella tai muu yhteinen palautteen anto ja toisen kehuminen ohjatusti.
 • Uusien tyyppien saaminen mukaan
  • Lippukunnan näkyvyys on tärkeää! Yrittäkää päästä paikallismediaan, olkaa aktiivisia somessa, näyttäkää kuinka kivaa teillä on, sillä kiva toiminta houkuttaa kivaan toimintaan.
  • Kiinnostuneista tyypeistä täytyy myös ottaa kiinni, kun he tulee mukaan!
   • KÄYTÄNNÖN VINKKI: Kysy suoraan mukaan partioon! Älä oleta, että ihmisiä ei kiinnosta! Mutta ihmiset lähtökohtaisesti pitää siitä, että joku ajattelee heitä ja kysyy.

Muistatha hyödyntää myös SP:n valtavan materiaalin pestijohtamiseen liittyen. Hyviä ideoita ja materiaalia löytyy esimerkiksi:

https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/pesti-ja-pestaaminen/

Erityisesti nostaisin myös pestaajan ohjeet https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/pesti-ja-pestaaminen/pestaajan-ohjeet/

Sekä uudet pestikuvaukset sekä pestikorit: https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/pesti-ja-pestaaminen/pestit-lippukunnassa/

Myös kehittyminen pestissä- työkaluun aion tutustua https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/pesti-ja-pestaaminen/kehittyminen-pestissa/

Seuraavat treffit ovat ohjelmajohtajille 11.3. Siellä paneudutaan uusiin asiihin ja saadaan uusia oivalluksia. Lisätietoja ja osallistumisohjeet löytyvät JyPan facebookista!

Kuva: Atte Kesti / J- SP